Normal_buitenlandse_getint_persoon_vrouw

Hoewel ketenpartners betrokken bij de gedwongen terugkeer van vreemdelingen vooruitgang hebben geboekt op het gebied van onderlinge informatie-uitwisseling, constateert de inspectie Veiligheid en Justitie dat met name informatie-uitwisseling over de medische en psychische gesteldheid van de terugkerende vreemdeling meer aandacht verdient. Dit blijkt uit de Monitor Vreemdelingenketen II, gepubliceerd door de inspectie. 

Met ingang van 2014 houdt de Inspectie Veiligheid en Justitie toezicht op de begeleide gedwongen terugkeer van vreemdelingen. In haar eerste rapportage over het terugkeerproces blijkt dat de betrokken ketenpartners vooruitgang hebben geboekt op het gebied van onderlinge informatie-uitwisseling. De Inspectie constateert desondanks dat hierin nog ruimte is voor verbetering.

De Inspectie constateert daarnaast dat de betrokken uitvoerders de uit te zetten vreemdelingen op professionele wijze en met respect voor hun waardigheid begeleiden. De uitvoerders hebben daarbij oog voor de veiligheid van alle bij dit proces betrokken personen. Om de veiligheid in het terugkeerproces te waarborgen worden zo nodig dwangmiddelen toegepast. Dit gebeurt op een naar mening van de Inspectie proportionele en beheerste wijze.

© Nationale Zorggids