Normal_autisme_jongen__compfight_

Een nieuwe methode van Kentalis moet kinderen en volwassenen met autisme helpen om betekenis te geven aan waarnemingen. Deze mensen zouden grote problemen hebben als het aankomt op iets waarnemen en er betekenis aangeven. Kentalis heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld: conceptondersteunende communicatie. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Doordat kinderen en volwassenen met autisme bepaalde communicatieconcepten niet begrijpen, ontstaat er miscommunicatie, verminderde zelfstandigheid, verminderde sociale participatie, negatieve stemmingen, een laag zelfbeeld en soms (ernstige) gedragsproblemen. De methodiek moet ze helpen dit tegen te gaan.

De conceptondersteunende communicatie kan gebruikt worden bij iedereen met autisme. Het maakt dus niet uit welke leeftijd iemand heeft en op welk niveau van de spraak- en taalontwikkeling de betreffende persoon zit. De methodiek wordt door Kentalis al jaren met succes gebruikt. De methodiek wordt in een praktijkboek voor ouders en professionals uitgelegd en toegelicht in interactieve afbeeldingen en filmpjes. Degenen met een iPad kunnen het iBook met alle filmpjes gratis downloaden via de iBookstore met de trefwoorden 'conceptondersteunende communicatie'. Voor degenen zonder iPad is er een PDF te downloaden waar de tekst en afbeeldingen in staan.

© Nationale Zorggids