Normal_copyright_stockfreeimages_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress

Door slaaptekort neemt agressie af. Ook de seksuele fitheid vermindert door slecht slapen. Dat concluderen onderzoekers van de University of Pennsylvania, meldt Gezondheidsnet. 

Het onderzoeksteam deed haar onderzoek bij fruitvliegjes, omdat het werken met een fruitvlieg relatief simpeler is dan met zoogdieren. Vooral bij knaagdieren en mensen is het lastig om slaaptekort los te zien van een stressreactie.

De Amerikanen hadden zich gericht op verschillende stoffen die te maken hebben met agressie. "Deze zogenaamde monoaminen worden veelvuldig onderzocht en lijken ook betrokken te zijn bij agressie bij zoogdieren", zegt onderzoeker Kayser. "Voor de studie keken we wat er gebeurde als we deze monoamine na slaapverlies weer zouden activeren. Hiervoor maakten we gebruik van dopaminereceptoren of octopamine. Deze laatste is de insectvariant van noradrenaline."

Nadat ze een stof (CMD) die de activiteit van octopamine vergroot hadden toegediend, zagen de onderzoekers dat de fruitvliegjes ook na slaaptekort weer agressief gedrag vertoonden. Volgens de onderzoekers is een verminderde agressie niet altijd goed, want dat heeft een invloed op de voortplanting. "Bij de vlieg lijkt het erop dat agressie bijdraagt aan het overbrengen van een bepaalde genetische code. Als je agressie belemmert, kan dat negatieve gevolgen hebben", legt Kayser uit. 

© Nationale Zorggids