Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

Ongeveer zeventig procent van de patiënten in een GGZ-instelling is drie maanden na ontslag met één of meerdere medicijnen gestopt. Van hen stopt veertig procent met chronische medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht, meldt Ypsilon.

De Universiteit van Utrecht deed onderzoek onder patiënten van vier GGZ-instellingen. Dat er zoveel mensen stoppen na ontslag komt volgens de onderzoekers omdat mensen in stabiele fases de 'zo-nodig-medicatie' linkt laten liggen. Ook spelen therapietrouw, medicatievoorraad en communicatieproblemen met de zorgverleners een rol.

Volgens Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter hebben de eerst genoemde oorzaken te maken met communicatieproblemen tussen patiënt en zorgverlener. Daarom hamert hij op een goede communicatie om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De onderzoekers onderzochten in totaal 1324 patiënten die na opname van minstens één week werden ontslagen. Het betrof patiënten die tussen 2006 en 2009 zijn opgenomen. Via instellingsapotheken en zorgverzekeraar Achmea kregen zij informatie over het medicatiegebruik. 

© Nationale Zorggids