Normal_slaap

Werken van negen tot vijf is ongezond. Het is zelfs een vorm van marteling en het maakt ons ziek. Dat stelt dokter Kelley van de universiteit van Oxford, meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens Kelley heeft dit te maken met onze biologische klok, die het ons moeilijk maakt om vroeg op de dag geconcentreerd te zijn. Pas als iemand 55 is geweest, is dit probleem verholpen. “Dit is een groot maatschappelijk probleem”, zegt Kelley. “Mensen zouden pas om 10 uur mogen beginnen werken. Werknemers kampen met een slaaptekort. We leven in een maatschappij die het zonder slaap moet stellen.''

De dokter stelt dat de mens het bioritme zelf niet kan aanpassen. “Je lichaam is afgestemd op het zonlicht en je bent je daar niet van bewust omdat het de hypothalamus (onderdeel van de hersenen dat het autonome zenuwstelsel en het endocriene systeem controleert) is die de signalen opvangt, niet je gezichtsvermogen.”

Kelley stelt dat vroeg opstaan schadelijk is omdat het hart en de lever een ander patroon aanhouden. Door vroeg opstaan wordt van die organen gevraagd zich twee of drie uur aan te passen.

© Nationale Zorggids