Normal_mindfulness

Mindfulness, meditatie waarin mensen leren om afstand te nemen van negatieve gedachten, kan slecht zijn voor het geheugen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië concluderen dat proefpersonen herinnering en inbeelding door elkaar halen. Dat meldt NU.nl.

De onderzoekers uit Amerika lieten 153 mensen willekeurig een minfulness-sessie doen van vijftien minuten, of een kwartier 'gewoon' nadenken. De proefpersonen werden daarna gevraagd om een lijstje van vijftien woorden te bestuderen en te onthouden. Al die woorden waren synoniemen van het woord 'vuilnis', alleen dat woord zelf stond niet in de lijst.

Vervolgens bleek dat van de mensen die een mindfulness-sessie hadden gedaan, 39 procent zich ten onrechte herinnerde dat het woord vuilnis op de lijst stond. Bij de mensen die 'gewoon' nadachten, was dit twintig procent. De onderzoekers denken dat het vermogen om te bepalen hoe echte herinneringen zijn, afnemen door de meditatie. Een verrassende uitkomst, zo stellen de onderzoekers, want eerdere onderzoeken toonden juist positeve effecten van mindfulness aan. 

© Nationale Zorggids