Normal_normal_logo_zorgverzekeringen_verzameling

Eén op de vijf vrijgevestigde psychologen gaat geen contract afsluiten met zorgverzekeraars. Zij stellen dat de contracteisen onhaalbaar en onwerkbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), meldt Skipr.

Het NIP stelt dat inkopers de regels en voorwaarden opleggen zonder mogelijkheid tot onderhandelen of overleg over de beste zorg voor een goede prijs. Ook worden er eisen opgelegd die afwijken van die van de beroepsvereniging. Daardoor krijgen vrijgevestigde psychologen veel extra administratieve lasten. GGZ-cliënten kunnen de contractloze psychologen wel kiezen, maar krijgen de geleverde zorg niet of ten dele vergoed.

De psychologen zijn daarnaast niet blij met het omzetplafond dat verzekeraars hanteren: een maximum bedrag dat een zorgaanbieder mag declareren. 25 procent van de vrijgevestigden zegt na een halfjaar al aan dat plafond te zitten. Het is daardoor niet mogelijk om nieuwe cliënten, met een doorverwijzing van de huisarts, op te nemen.

De resultaten van het onderzoek worden voorgelegd aan zorgverzekeraars en gemeenten. 

© Nationale Zorggids