Normal_sigaret2

Volgens longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker gaat stoppen met roken beter wanneer daar een voorbereiding aan voorafgaat. "Het is belangrijk dat de stopper zijn of haar eigen motivatie vindt. Het vergroot de kans op succes", aldus de longartsen. De artsen pleiten voor een goede voorbereiding in de maand 'Stoptober', die in het licht staat van stoppen met roken. Dit meldt Thoeris.

De Kanter en Dekker laten kandidaat-stoppers ter voorbereiding een vragenlijst invullen die ertoe leidt dat rokers hun intrinsieke motivatie vinden om te stoppen. Maar ook dat ze oplossingen vinden voor de eventuele hindernissen die dat in de weg staan.

Deze aanpak is veel succesvoller dan de klassieke methode om mensen te waarschuwen voor de gevaren, vertellen de artsen. "Moraliseren of bang maken helpt niet. Met de motivatiemethode boeken we veel meer succes. En mensen behalen hun persoonlijke doel."
 
De Kanter en Dekker, beiden voormalig rokers, hielpen al tienduizenden mensen van het roken af, via hun rookpoli en en hun boek Nederland stopt met roken.
 
© Nationale Zorggids