Normal_slapen_vrouw

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft hebben een app ontwikkeld die gebruikers ondersteunt om beter te leren slapen. Deze virtuele coach mikt op het verhogen van therapietrouw van mensen die lijden aan chronische slapeloosheid. Het coachingstraject met de app is vergelijkbaar met persoonlijke coaching via whatsapp. De smartphone-app SleepCare is gebaseerd op bestaande therapie die wordt gegeven door psychologen. Dit meldt de Universiteit Utrecht. 

Slechts de helft van de mensen met slaapproblemen maakt een door technologie ondersteunde slaaptraining daadwerkelijk af. Recent onderzoek toonde echter aan dat de effectiviteit van behandelingen bij slapeloosheid gerelateerd is aan therapietrouw. Om de effectiviteit van slaaptraining te verhogen, ontwikkelden de onderzoekers een interactieve virtuele coach, de SleepCare-app.

De smartphone-app SleepCare is gebaseerd op bestaande therapie die wordt gegeven door psychologen. De app doet meer dan alleen het slaappatroon bijhouden: gebruikers gaan ook aan de slag met slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne, allemaal afgestemd op het dagelijks leven van de gebruiker.

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid. Structureel slecht slapen kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en de kwaliteit van leven. “Een behandeling op maat bij slapeloosheid is van groot belang. Met de juiste training kun je beter leren slapen en op de lange termijn blijkt dit effectiever dan slaapmedicatie,” zegt projectleider Robbert Jan Beun van de Universiteit Utrecht.

© Nationale Zorggids