Normal_kinderen_groep245
Door de veranderingen in de zorg, gaat Kentalis stoppen met het bieden van orthocommunicatieve behandelingen aan kinderen en jongeren met autisme. Oorzaak van dit besluit zijn de veranderingen in de financiering, aldus Kentalis. De huidige cliënten kunnen hun behandeling bij Kentalis wel afmaken. Door de verandering wordt een krimp in de werkgelegenheid verwacht. Dat meldt Kentalis. 
De orthocommunicatieve behandelingen vindt plaats in Eindhoven. Hier leren jongeren communicatieve en sociale vaardigheden, die belangrijk zijn om met succes weer naar school (stage, dagbesteding of werk) te gaan. Het leren kennen van het eigen autisme (psycho-educatie), het leren omgaan met het ervaren van spanning en frustratie en het vinden van de eigen specifieke ‘handleiding’ in de communicatie zijn in dat traject centrale onderdelen. Kentalis heeft de behandeling inmiddels overgedragen aan de gemeente. Door de verandering verdwijnen er waarschijnlijk tientallen banen bij de organisatie. De vestiging van Kentalis in Eindhoven zal zich voortaan ook richten op kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis of met een gehoorprobleem.
 
De orthodommunicatieve behandeling van kinderen en jongeren met een vorm van autisme wordt stopgezet. Kentalis blijft wel doorgaan met het bieden van onderzoek, onderwijs en behandeling aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis of die doof, slechthorend of doofblind zijn. Ook geeft Kentalis aan hun expertise te blijven delen met andere zorg- en onderwijsprofessionals.
 
© Nationale Zorggids