Normal_psycho

De redactie van het verenigingsvakblad De Psycholoog organiseerde ter ere van hun 50-jarig jubileum een eigen 'Nobelprijs'. Bij de deze week uitgereikte Nobelprijzen mocht de economie wel, maar de psychologie niet meedoen. Verrassend genoeg won bij De Psycholoog niet de meeste genomineerde kandidaat, psycholoog Ingeborg Bosch, de prijs. Dat meldt de Volkskrant. 

Bosch is de grondlegger van de Past Reality Integration. Dat is een therapievorm die zich richt op verdrongen en ontkende gevoelens uit de jeugd. De jury van de prijs beschouwde haar echter als een uitbijter. “We kregen zulke uitvoerige epistels waarin mevrouw Bosch werd bewierookt, dat maakte ons achterdochtig”, zegt hoofdredacteur en psycholoog Vittorio Busato. “De verkiezing was niet bedoeld als marketinginstrument.”

Voor de therapie van Bosch bestaat nog geen wetenschappelijk bewijs, maar volgens de jury is dat niet de reden waarom zij gepasseerd is. Volgens Bosch is het illustratief voor de houding van de reguliere psychologie. Vakgenoten hebben de neiging om nieuwkomers buiten te sluiten, zegt zij.

De prijs van het verenigingsvakblad De Psycholoog ging uiteindelijk naar de bekende rechtspsycholoog Harald Merckelbach. 

© Nationale Zorggids