Normal_nip

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wordt door het ministerie van VWS meer betrokken bij de uitvoering van de hervorming van de langdurige zorg. Dit meldt het instituut.

De afgelopen maanden heeft het NIP het strategisch belang benadrukt van de vele psychologen die in alle onderdelen van de langdurige zorg werkzaam zijn. Het NIP vindt het daarom van belang dat zij inspraak in de vormgeving van de zorg krijgen. Hierover hebben Hans van Eck, directeur van het NIP, en Martijn Verbeek, directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS gesproken.
 
Vanaf januari 2015 is de overheid begonnen de langdurige zorg te herordenen. Deze maatregelen zijn op verschillende werkterreinen van psychologen merkbaar. Het doel van de hervorming van de langdurige zorg is om de kwaliteit van de zorg en ondersteuning te verbeteren, de financiële gezondheid te vergroten en de burgers meer zelfredzaam te maken. 
 
Dit wordt met name gedaan door de AWBZ-zorg onder te brengen in andere wetten, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015), de Wet op de Langdurige Zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en klein deel naar de Jeugdwet. De verantwoordelijkheid ligt nu meer bij verzekeraars en gemeenten in plaats van bij zorgkantoren. Een goede samenwerking hierbij is essentieel voor een goede uitvoering. 
 
De hervorming van de langdurige zorg past in het overheidsbeleid om de zorg te decentraliseren en de kosten beheersbaar te houden om zo het zorgstelsel te kunnen blijven garanderen.
 
© Nationale Zorggids