Normal_mindful

De pijnstillende werking van meditatie volgens de mindfulness-methode is geen placebo-effect. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience, meldt NU.nl. 

De Amerikanen analyseerden het pijnniveau van 57 respondenten die een soort hitte-element tegen hun blote onderbeen aankregen. Enkele proefpersonen kregen toen de opdracht om te gaan mediteren, de rest kreeg een placebo-zalfje toegediend. Ondertussen werden er hersenscans van de respondenten gemaakt.

Uit de resultaten bleek dat pijnprikkels met 27 procent kunnen worden verminderd door de mediteren volgens de mindfullness-methode, een mediatie waarin mensen leren om afstand te nemen van negatieve gedachten. Bij het placebo-zalfje was de afname slechts elf procent. Ook de emotionele pijn verminderde door de meditatie sterk: een daling van 44 procent. Bij de groep met het zalfje was die afname slechts dertien procent.

Uit de hersenscans bleek dat door meditatie er meer hersengebieden actief waren dan na het gebruik van het nepzalfje. Voornamelijk het deel van het brein dat de zelfcontrole reguleert, was actiever. Bij gebruikers van het placebo-zalfje werden vooral de hersengebieden actief die te maken hebben met pijnverwerking.

“Gezien onze bevindingen gaan we ervan uit dat twintig minuten meditatie per dag genoeg is om pijnbestrijding te verbeteren", zegt hoofdonderzoeker Fadel Zeidan. "Omdat we gezonde proefpersonen hebben gebruikt, weten we echter nog niet of onze bevindingen ook gelden voor mensen met chronische pijn." 

© Nationale Zorggids