Normal_obesitas_overgewicht_dik_vet_man

Je kunt je zelfbeeld bijsturen door je te focussen op wat je lichaam allemaal kan in plaats van hoe het eruit ziet. Dat concludeert psychologe Jessica Alleva in haar proefschrift Body Matters. Het is de eerste keer dat onderzoekers hebben aangetoond dat een negatief zelfbeeld op deze manier is bij te sturen. Dit meldt de Volkskrant.

Uit onderzoek van Alleva blijkt dat als vrouwen drie keer per week schreven over wat hun lichaam kan en doet, zij tot een week later tevredener waren met hun lichaam dan voor het experiment. Ook waardeerden zij hun lichaam meer, in tegenstelling tot een controlegroep die een andere schrijfopdracht hadden gekregen.
 
Ongeveer de helft van de Nederlandse mannen en vrouwen is niet tevreden over het gewicht en de vorm of de spiermassa (bij mannen) van hun lichaam. In ernstige gevallen kan dit leiden tot eetstoornissen of depressie, waarbij sporten of psychologische ondersteuning niet genoeg impact hebben. Dat schrijft Alleva op basis van een meta-analyse van alle onderzoeken op dit terrein.
 
Alleva wil onderzoeken of vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan ook positief beïnvloed kunnen worden door haar benadering. "Die vrouwen zijn natuurlijk gefixeerd geraakt op hun omvang. Daarmee is het besef wat je lichaam allemaal kan en doet, vaak naar de achtergrond geraakt. Als dat besef terugkeert dan vergroot dat vermoedelijk de waardering voor het lichaam en de tevredenheid met het uiterlijk", aldus Alleva.
 
© Nationale Zorggids