Normal_telefoon_bellen_callcenter___2_

Omdat er steeds meer bekendheid is voor zelfmoordhulplijnen, stijgt het aantal hulpvragen en daardoor is er steeds meer vrijwillig personeel nodig. Vandaag begint zelfmoordhulplijn 113online.nl een campagne voor de werving van tweehonderd nieuwe vrijwilligers. Dit meldt AD.nl.

Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113online, is ervan overtuigd dat hun hulp effectief is. Het is moeilijk te meten hoeveel mensen door de hulplijn afzien van zelfdoding, wel is het duidelijk dat zelfmoordplannen daadwerkelijk worden afgeblazen door de hulp. “Mensen bellen en chatten anoniem, we kunnen ze dus niet volgen om te kijken hoe het met ze gaat. Maar we krijgen wel regelmatig mailtjes van mensen die ons bedanken, letterlijk omdat we hun leven hebben gered”, zegt Mokkenstorm.

Jaarlijks plegen ongeveer 1800 mensen in Nederland zelfmoord. Na de suïcide van Joost Zwagerman in september kreeg 113online veel media-aandacht en kreeg de organisatie geld van de politiek om daarmee nieuwe vrijwilligers aan te trekken en op te leiden. 

Uiteindelijk wil Mokkenstorm het aantal zelfmoorden in 2030 terugbrengen naar achthonderd. Het belangrijkste is volgens hem om zelfdoding bespreekbaar te maken. “Mensen moeten weten dat ze niet de enige zijn die wel eens aan zelfmoord denken.”

Lees hier het interview dat de Nationale Zorggids recentelijk had met Jan Mokkenstorm.