Normal_zwerver2

Van de thuis-en daklozen heeft 94 procent psychische problemen of verstandelijk beperkingen. Het zorgsysteem is niet voldoende afgestemd op de zorg voor dakloze verwarde mensen, blijkt uit het rapport van het Leger des Heils dat woensdag is overhandigd aan minister Schippers van Volksgezondheid. Dit meldt het Nederlands Dagblad. 

Deze gebrekkige zorg kost de samenleving niet alleen geld, maar het levert ook veiligheidsrisico's op. Een grote groep van hen vertoont intimiderend gedrag of is gewelddadig. Gemeenten moeten experimenten doen die specifiek gericht zijn op hulp aan daklozen met psychische problemen of verstandelijke beperkingen, zo stelt het rapport.

Minister Schippers heeft een wetsvoorstel ingediend voor verplichte ggz-behandeling: de Wet verplichte ggz. Zij hoopt dat hier snel een akkoord op komt, zodat verwarde mensen al behandeld kunnen worden voordat ze overlast veroorzaken. Daarbij wil ze duidelijkheid hebben over de verantwoordelijkheid van de behandeling van verwarde mensen en wie de behandeling betaalt. “Mijn insteek is praktisch. Eerst moeten we zorg leveren, en daarna moeten we kijken naar de administratieve rompslomp”, zegt Schippers.

Als de wet wordt aangenomen, kunnen burgemeesters beslissen of iemand vrijwillig of onvrijwillig behandeld moet worden. Schippers: “Zelfbeschikking vind ik ongelooflijk belangrijk, en we zullen ook strenge criteria opstellen. Maar er zijn mensen bij wie hun zelfbeschikking zich nu tegen hen keert, en die zichzelf ernstig verwaarlozen en tekortdoen. Daarom wil ik doorzettingsmacht introduceren, waardoor burgemeesters en hulpverleners kunnen ingrijpen voordat de situatie helemaal escaleert.” Het Leger des Heils staat positief tegenover deze proactieve benadering.

©Nationale Zorggids