Normal_depressief_gezicht

Patiënten met depressieklachten kunnen met mindfulnesstherapie hun klachten verminderen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Joël van Aalderen van het Radboudumc. Hij onderzocht hierbij mensen met een actuele depressie en mensen zonder actuele depressie, meldt het academisch ziekenhuis.

Het was al bekend dat mindfulness kan helpen bij het voorkomen van een terugval in depressie. Uit het onderzoek van Van Aalderen blijkt dat het ook kan helpen bij een actuele depressie. De methode dient als aanvulling op of eventuele vervanging voor antidepressiva.

Begin 2000 is mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) ontwikkeld om terugkeer van depressie te voorkomen. De therapie bestaat uit aandachtsoefeningen en cognitieve therapie. De onderzoeker bekeek of de therapie ook effectief is voor mensen die een actuele depressie hebben. Hij onderzocht 205 mensen die in hun leven meerdere depressies hadden doorgemaakt. Een derde van hen had tijdens het onderzoek last van depressieklachten. Hierbij vergeleek hij de effecten van MBCT met normale behandeling.

De effectiviteit van de therapie bij het verminderen van klachten was vergelijkbaar tussen patiënten met een huidige depressie en patiënten zonder depressie op dat moment. De positieve werking van de therapie bleef tot een jaar na de training in stand. “Mensen met terugkerende depressies hebben blijkbaar ook baat bij MBCT tijdens een actuele depressie. Zij hoeven dus niet langer uitgesloten te worden voor deze psychologische behandeling”, zegt van Aalderen.

©Nationale Zorggids