Normal_infuus235234

Alcoholisten dagen of weken niet eten, lijden ze vaak aan een ernstig vitaminegebrek. Dit vitaminegebrek kan uiteindelijk leiden tot korsakov. Veel hulpverleners merken dit volgens het Korsakovcentrum Slingendael in Rotterdam veelal niet op, terwijl toediening van een vitamine B1-infuus korsakov kan voorkomen. Dit meldt Trouw.

Als gevolg van overmatig alcoholgebruik en te weinig eten kan een alcoholist korsakov krijgen, een ernstige en blijvende hersenaandoening. In een eerder stadium van korsakov ontstaat de ziekte van Wernicke door een vitamine B1-tekort. Indien dit tijdig behandeld wordt, is deze ziekte te genezen. Bij verdenking op de ziekte van Wernicke moet een alcoholist volgens medische richtlijnen een vitamine B1-infuus krijgen. Promovendus aan de Universiteit van Utrecht, Erik Oudman, concludeert dat dit niet vaak genoeg gebeurt. Uit medische dossiers van alcoholisten blijkt dat meer dan 80 procent van de opgenomen alcoholisten in het centrum geen vitamine B1-infuus kregen in een eerder stadium van korsakov.

Jan Wijnia, specialist ouderengeneeskunde en collega van Oudman heeft twee verklaringen voor het niet herkennen van korsakov. Als eerste denkt hij dat hulpverleners de ziekte van Wernicke aanzien voor acute verwardheid veroorzaakt door alcoholonthouding. En omdat alcoholisten vaak ernstig ziek zijn als ze in het ziekenhuis belanden, wordt de ziekte vaak niet opgemerkt.

Spoedeisendehulp-arts en aankomend voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpt Artsen Ties Eikendal herkent zich niet in de conclusies: “Ik verwacht dat de leden van mijn vereniging de medische richtlijn kennen en ook toepassen.”

©Nationale Zorggids