Normal_wijn_drank_drinken_alcohol

Na een alcoholloze periode gaan de meeste mensen weer drinken, maar wel in mindere mate. Deze conclusie, getrokken door Nederlandse en Engelse onderzoekers, geldt voor mensen die regelmatig alcohol drinken, maar niet voor alcoholverslaafden. Dit meldt Trouw.

Al eerder deze maand bleek uit een Engelse studie dat stoppen met het drinken van alcohol er voor zorgt dat toekomstige alcoholinname vermindert. Een Nederlandse studie uitgevoerd naar aanleiding van de actie IkPas.nl, van onder andere het Trimbos-instituut, diverse gemeentes en GGD's, onderstreept dat drinkgedrag wijzigt na een alcoholloze periode. Rob Bovens, lector verslavingszorg en coördinator van IkPas.nl denkt dat de succesvolle uitkomsten te wijten zijn aan ervaring: “Mensen ervaren aan den lijve wat de positieve effecten zijn van niet drinken. Ze verliezen gewicht, slapen beter, voelen zich fitter, leren 'nee' zeggen en vinden het fijn om de jongeren in hun omgeving het goede voorbeeld te geven.” Daarbij maakt het mensen bewust van hun gewoonten, denkt hij.

Aan de actie deden voornamelijk hoogopgeleide vrouwen mee, waarvan 40 procent 55-plus was. Veel van hen dronken veel en frequent. Vooral het alcoholgebruik bij de 55-plussers viel op, zij namen vijf dagen per week meerdere glazen alcohol. Een op de drie deelnemers dronk voorafgaand aan de actie overmatig veel alcohol: de vrouwen dronken veertien glazen per week en de mannen eenentwintig. Een maand niet drinken hielp veel van hen om zich later beter te beheersen. Een halfjaar later kon slechts 10 procent nog bestempeld worden als overmatige drinker.

Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam merkt op dat een kortdurende actie als deze niet effectief zal zijn bij ernstige alcoholverslaafden.


©Nationale Zorggids