Normal_bejaarde-ouderen-handen

Deze week is een Brits onderzoek gepubliceerd waarin de effecten van fysiotherapie bij parkinsonpatiënten is onderzocht. In vakblad JAMA Neurology zeggen de onderzoekers dat fysiotherapie niet helpt bij patiënten die een milde vorm van Parkinson hebben. In Nederland worden de resultaten met een korrel zout ontvangen door specialisten. Dit meldt De Volkskrant. 

Hoogleraar en parkinsonspecialist Bas Bloem is niet onder de indruk van de resultaten en noemt de manier van informatie verzamelen niet correct. De Britten hebben de patiënten bij reguliere fysiotherapeuten ondergebracht, en van de deelnemers had een deel niet eens fysiotherapie nodig. Patiënten die duidelijk wel behoefte hadden aan hulp, werden uitgesloten van het onderzoek. “Natuurlijk vind je dan geen effect”, vertelt Bloem.

“De gemiddelde fysiotherapeut heeft onvoldoende ervaring met de specialistische benadering die parkinsonpatiënten behoeven”, zo zegt hoogleraar Bloem. Daarom zijn de bevindingen heel anders dan de studie die hij zelf heeft gedaan naar Parkinson, zo'n twee jaar geleden. Samen met zijn collega's kwam hij tot de conclusie dat bewegingstherapie klachten bij parkinsonpatiënten kan verminderen, vooral als het wordt uitgevoerd door specialisten en de behandeling is toegespitst op de individuele patiënt.

Bloem vreest dat de studie slechte gevolgen kan hebben voor mensen met Parkinson. Patiënten zijn bang dat bijvoorbeeld fysiotherapie niet meer vergoed wordt. Zonder deze vorm van therapie krijgen mensen geen hulp meer bij het oefenen met lopen, tandenpoetsen en vele andere klachten die bij Parkinson horen.

© Nationale Zorggids