Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpen

Vanaf vandaag is er een speciale hulplijn voor slachtoffers van seksueel geweld. Slachtoffers die te maken hebben gehad met aanranding of verkrachting kunnen de hulplijn vierentwintig uur per dag bereiken. De meldkamer van het Centrum Seksueel Geweld brengt mensen via de telefoon in contact met het meest dichtbij gelegen centrum. Dit meldt de Volkskrant.

Vanaf februari zijn er tien centra verspreid over het hele land. In deze centra zijn forensische artsen, verpleegkundigen, hulpverleners en politie werkzaam. Samen met het slachtoffer kijken de teams naar de behoefte aan medische zorg en psychologische hulp, maar ook wat er nodig is aan forensisch onderzoek. De centra vragen het slachtoffer ook of deze contact wil met de politie.

De hulplijn is speciaal voor recente aanrandingen en verkrachtingen. Zo kunnen slachtoffers sneller dan voorheen geholpen worden. Het Centrum Seksueel Geweld denkt dat zwangerschappen, besmettingen met soa of hiv en posttraumatische stressstoornissen zo voorkomen kunnen worden. Slachtoffers hebben vaak te maken met posttraumatische stress. 45 procent van de vrouwen heeft hier kans op en onder de mannen is dat 65 procent. Daarbij is kans dat de dader gevonden wordt ook het grootst als er zo snel mogelijk een sporenonderzoek plaatsvindt.

Er wordt nog veel gezwegen over seksueel geweld. Shock, angst en schaamte zijn overheersend. Daarnaast zijn daders vaak bekenden, waardoor minder snel hulp gezocht wordt. Deze drempel moet verlaagd worden en het centrum hoopt dit met de hulplijn te kunnen doen. Snelle hulp is nodig om te ondersteunen bij de verwerking ervan, zo kan een eventuele herhaling voorkomen worden. 


©Nationale Zorggids