Logo_logo-universiteit-maastricht_1

De term ‘schizofrenie’ zou niet langer gebruikt moeten worden. Beter is het om deze term te vervangen door ‘een aandoening in het psychose spectrum’. Dit stelt hoogleraar psychiatrie Jim van Os in een artikel in het wetenschappelijke online tijdschrift The BMJ. Dit meldt Universiteit Maastricht.

Volgens Professor Jim van Os, verbonden aan de Universiteit Maastricht, wordt de roep om een nieuw psychiatrisch classificatiesysteem steeds groter, vooral als het gaat om termen als schizofrenie. In Japan en Zuid-Korea is de term schizofrenie al afgeschaft.

“Het is wetenschappelijk aangetoond dat de verschillende categorieën voor psychose kunnen worden ondergebracht binnen één syndroom spectrum”, zegt Van Os. “De mensen met een aandoening in dit psychose spectrum zijn heel divers, bijvoorbeeld in psychopathologie, in de respons op en het resultaat van een behandeling.” Om een diagnose te stellen maken artsen nu gebruik van een officiële lijst van psychische aandoeningen die zijn gebaseerd op de ICD-10 (International Classification of Diseases)  en DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Deze lijsten schieten volgens Van Os tekort. “Psychose wordt op dit moment gerangschikt onder diverse categorieën, zoals: schizofrenie, schizofrene stoornis, waanstoornis, depressie of bipolaire stoornis met psychotische kenmerken”, legt Van Os uit. “Het beschrijft alleen maar hoe je symptomen kunt clusteren, zodat je patiënten kunt onderbrengen in een groep.”

Als iedereen de termen uit de ICD-10 en DSM-V op dezelfde manier zou gebruiken, dan was er volgens hem geen enkel probleem. Maar dit is juist niet het geval, zeker niet als het gaat om de meest belangrijke categorie voor psychotische ziektes: schizofrenie. Daarom is hij ervan overtuigd dat het beter is om niet langer meer te spreken over mensen die lijden aan ‘verwoestende’ schizofrenie, omdat dit onrecht doet aan al die andere mensen die lijden aan een aandoening binnen het zeer heterogene psychose spectrum.

© Nationale Zorggids