Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Om mensen met een psychische aandoening en uitkering beter te kunnen begeleiden gaan het UWV en GGZ Nederland hun samenwerking uitbreiden. De afgelopen jaren heeft de samenwerking al geleid tot plaatsing en begeleiding van 160 uitkeringsgerechtigden met een psychische aandoening. Dat meldt GGZ Nederland. 

Na de invoering van de Participatiewet zijn gemeenten een belangrijke partner geworden voor het UWV en de geestelijke gezondheidsinstellingen. De komende tijd worden er bijeenkomsten in diverse arbeidsmarktregio's georganiseerd om de samenwerking te bevorderen. Deze bijeenkomsten moeten ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de re-integratie van mensen met een psychische aandoening. Een ander doel is kennisoverdracht tussen de samenwerkende partijen. Het is belangrijk dat ggz-behandelaars leren over de regelgeving van het UWV en de gemeenten. Anderzijds komen UWV-artsen, arbeidsdeskundigen en klantmanagers van gemeenten meer te weten over psychische aandoeningen.

Vorige week tekenden Fred Paling, lid van de Raad van Bestuur van het UWV en GGZ Nederland-bestuurslid Gerton Heyne een nieuw convenant. De ondertekening vond plaats bij ggz-instelling Reinier van Arkel waar momenteel een pilot loopt. Binnen deze pilot worden dertig uitkeringsgerechtigden behandeld voor een angst- of stemmingstoornis en krijgen daarnaast ondersteuning van een re-integratiecoach van het UWV. Reinier van Arkel, de cliënt en het UWV werken samen voor een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt.

©Nationale Zorggids