Normal_computer_laptop_zorgen_administratie

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) gaat samen met andere verenigingen, zorgverzekeraars, VWS en de NZa bureaucratie aanpakken. In april willen de organisaties de eerste afspraken hebben gemaakt om de administratieve lasten bij psychologen en psychotherapeuten te verminderen. Dat meldt het NIP.

Deze stap is in navolging van de huisartsen die eerder de bureaucratie aanpakten. Zij hebben in januari al enkele formulieren afgeschaft. De ergernissen van psychologen en psychotherapeuten zijn inmiddels verzameld. Een belangrijke ergernis is dat zorgverzekeraars uiteenlopende eisen stellen zoals inkoopeisen, informatieverplichtingen over de praktijk en verschillen in polissen. Als de eerste afspraken in april zijn gemaakt, wil de werkgroep de maatregelen op een concreet moment invoeren.

Al eerder heeft het NIP aan minister Schippers laten weten dat er iets gedaan moet worden aan de administratieve lastendruk in de ggz. De hoge lasten gaan ten koste van de zorg. Inmiddels staat de aanpak hiervan in de Toekomstagenda en in de brief 'Kwaliteit Loont' van minister Schippers. 

©Nationale Zorggids