Logo_logo_sensoor

Dinsdag 1 maart staat internationaal bekend als Self-injury Awareness Day. In de afgelopen periode hebben relatief veel vrouwen contact opgenomen met Sensoor naar aanleiding van het thema zelfbeschadiging. Opvallend is ook dat er tien keer meer gechat dan gebeld werd over dit onderwerp. Dit meldt Sensoor. 

In de periode van 1 januari tot en met 28 februari werd Sensoor in 0,4  procent van de telefoongesprekken (127 keer) gebeld over zelfbeschadiging. Via de chat werd er in de zelfde periode 113 keer gesproken over zelfbeschadiging. Dit is met 4,4 procent van alle chatgesprekken maar liefst tien keer zo vaak als per telefoon. Opvallend is dat vooral vrouwen (94 procent) contact opnemen over zelfbeschadiging via de chat. Dit zijn meestal jonge vrouwen tot dertig jaar.

Veel mensen voelen zich verdrietig of somber op het moment dat ze contact opnemen over zelfbeschadiging. Ook voelen veel mensen zich eenzaam, hebben ze stress en zijn ze bang. Ze zijn bijvoorbeeld bang om te praten over hun probleem. Sensoor biedt deze mensen vooral een steun in de rug. Naast de professionele hulpverlening die veel mensen al krijgen, hebben ze vooral behoefte om hun verhaal kwijt te kunnen. Ze willen graag met iemand in gesprek zodat ze minder het gevoel hebben er alleen voor te staan. Na afloop van een gesprek met Sensoor voelen veel mensen zich opgelucht.

Sensoor biedt sinds 1958 een luisterend oor via telefoon, e-mail en chat. Praten over verdriet of zorgen, anoniem en vertrouwelijk, lucht op en biedt perspectief. Sensoor is aangesloten bij IFOTES, het wereldwijde netwerk van telefonische hulpdiensten. 

©Nationale Zorggids