Normal_anorexia

Instagram vecht al jaren tegen accounts die anorexia verheerlijken, maar dit beleid lijkt vooral averechts te werken. De makers van het fotonetwerk verboden eetstoornis-gerelateerde zoekwoorden, maar gebruikers verzonnen massaal andere termen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Georgia Institute of Technololgy, meldt De Gelderlander. 

De nieuwe woorden bleken veel populairder te zijn dan de verboden en die leiden daarnaast naar afbeeldingen die nog veel schadelijker zijn. 'Thinspiration' en 'proana' zijn verboden, maar anders geschreven zoekwoorden leveren veel meer foto's op van extreem magere meisjes. Gebruikers schrijven bijvoorbeeld 'Thynsperation' 'proanaaa'. De vind-ik-leuks en reacties stijgen met deze tags een stuk harder.

De onderzoekers onderzochten 2,5 miljoen foto's op Instagram. Wat is het probleem van deze foto's op het fotonetwerk? “Ze zijn niet de oorzaak van eetstoornissen, maar kunnen een bestaand probleem wel aanwakkeren'', zegt klinisch psycholoog Ravian Veenstra van GGZ-kliniek Human Concern. “Het is naar mijn idee niet zo dat mensen elkaar op sociale media aanmoedigen om een eetstoornis te ontwikkelen. Ze zoeken begrip van gelijkgestemden. Maar wel begrip voor gestoorde gedachtes, want die mensen zijn ziek.'' 

© Nationale Zorggids