Normal_geld2

Vughtse verslavingsinstelling Novadic-Kentron verkeert in financieel zwaar weer. In 2014 noteerde de organisatie een verlies van 6,4 miljoen euro. Om te kunnen voortbestaan heeft de organisatie ruim honderd van de duizend medewerkers ontslagen en zijn er diverse andere bezuinigingsmaatregelen getroffen. De organisatie boekte in 2015 weer een plus van 800.000 euro, maar 2016 wordt een kritisch jaar voor Novadic-Kentron. Dat meldt RTL Nieuws.

De instelling publiceerde onlangs met grote vertraging de jaarrekening over 2014. Hierin staat dat de omzet met ruim 11 procent daalde. Het verlies heeft de organisatie hard getroffen. De verhouding tussen eigen vermogen en geleend geld (solvabiliteit) daalde van 22 naar 16,5 procent. Hierdoor kon de instelling niet meer voldoen aan de eisen die banken stellen voor de kredietverlening. Toch heeft dat voor de organisatie voorlopig nog geen consequenties. Huisbankiers ING en Rabobank houden vertrouwen in de organisatie, zegt een woordvoerder van Novadic-Kentron. In een controleverklaring van Deloitte bijgevoegd bij de jaarrekening wordt rekening gehouden met onzekerheid rondom de continuïteit van de instelling.

De instelling organiseert over een paar weken een persbijeenkomst en licht iedereen daar in over de huidige financiële situatie. Eerder deze week werd Utrechtse verslavingsinstelling Victas failliet verklaard omdat het ook kampte met financiële problemen. 

©Nationale Zorggids