Logo_logo_logo-autismeweek

De autismevriendelijkheidsprijzen 2016 worden dit jaar uitgereikt aan de meest autismevriendelijke sportcoach en sportvereniging. De winnaars krijgen de prijs tijdens de SwimCup Eindhoven, op 9 april in het Pieter van de Hoogenbandbad in Eindhoven uitgereikt. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

De Autismevriendelijkheidsprijzen worden sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan een privépersoon en aan een organisatie, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor autisme. De prijs is een blijk van waardering en een steuntje in de rug voor de winnaars die zich onvermoeibaar en met een zeer positieve instelling inzetten om de wereld voor mensen met autisme leefbaarder en plezieriger te maken. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van drs. Swanet Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds, heeft de nominaties beoordeeld. 

De Autismevriendelijkheidsprijs 2016 voor organisaties wordt toegekend aan Zwemschool Breda, vanwege hun inclusieve benadering van zwemles. Alle kinderen zijn bij deze zwemschool welkom in de zwemlessen, en de lessen worden afgestemd op verschillende manieren van leren. Want, zo meldt de zwemschool op haar website: “ieder kind is uniek en moet uniek kunnen zijn én blijven”. 

De Autismevriendelijkheidsprijs 2016 voor privépersonen wordt toegekend aan Patrick van Daalen, vanwege de manier waarop hij sport inzet als middel om kinderen en jongvolwassenen (met én zonder autisme) zelfvertrouwen mee te geven en te laten groeien. Patrick is hoofdtrainer bij sportschool Unity 99 in Rotterdam, en geeft onder andere Budolessen aan kinderen en jongvolwassenen met autisme. De prijzen worden uitgereikt door Marc Evers, paralympisch zwemkampioen 100 meter schoolslag, geboren met een verstandelijke beperking en autisme.

Dit jaar organiseert de NVA van 2 tot 9 april voor de 7e keer de Autismeweek. Met deze keer alle aandacht voor sport en bewegen. Ruim de helft van de ongeveer 190.000 mensen met autisme in Nederland heeft naast autisme nog een andere diagnose, zoals depressie, angststoornis of burn-out. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen en sporten daadwerkelijk kan helpen om deze problemen te verminderen. Met de autismevriendelijkheidsprijs voor de meest autismevriendelijke sportcoach en sportvereniging, wil de organisatie hierop nog eens extra aandacht vestigen.

De Nationale Zorggids interviewde de NVA over de Autismeweek en de misverstanden die er nog steeds zijn over mensen met autisme. Lees het hele interview hier.

©Nationale Zorggids