Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Wetenschappers hebben ontdekt dat eetstoornis anorexia mogelijk veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie. Dit betekent dat de stoornis niet alleen een psychologische oorzaak heeft, maar ook een lichamelijke. De nieuwe ontdekking kan leiden tot nieuwe behandelmethoden voor patiënten die leiden aan anorexia. Dit meldt GGZ Nieuws.

Een bacterie kan het immuunsysteem verstoren, de hersenen aanvallen er er voor zorgen dat het lichaam zijn eigen stoffen gaat bestrijden. Wetenschappers van de Lancaster University en Morecambe Bay NHS Trust denken dat dit de oorzaak kan zijn van anorexia. Hiermee ontkracht het onderzoek dat de eetstoornis alleen wordt veroorzaakt door psychologische en sociale factoren.

Anorexia komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Volgens de wetenschappers zou dit te verklaren zijn door het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor auto-immuunziekten. Een bacteriële infectie zou er voor kunnen zorgen dat het immuunsysteem in zo'n geval het eigen lichaam begint aan te vallen. Afwijkende antilichamen zorgen in de hersenen voor extreme emoties, waaronder angst en walging. Dit zou mogelijk effect kunnen hebben op anorexia.

Het is echter te vroeg om te denken dat de eetstoornis enkel wordt veroorzaakt door de lichamelijk reactie op een bacterie. De bevindingen van de wetenschappers zouden wel kunnen leiden tot nieuwe behandelmethodes bij patiënten. Voor daaraan gewerkt kan worden, willen de Britse onderzoekers middels dierproeven eerst onderzoeken welke bacterie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de eetstoornis.

© Nationale Zorggids