Normal_depressie-depressiviteit-man

Door het vroegtijdig herkennen van een dreigende terugval in depressie willen onderzoekers van UMC Groningen, UMC Utrecht Hersencentrum en University of Oxford 30 procent minder terugvallen bereiken. De Hersenstichting heeft vandaag € 300.000 toegekend voor dit onderzoek. Onderzocht wordt of het combineren van aparte al bestaande smartphone-apps kan leiden tot deze stevige reductie. Dit meldt de Hersenstichting.

Jaarlijks krijgen 550.000 Nederlanders een depressie. Voor een groot deel van deze mensen is het niet de eerste keer dat ze een depressie hebben. Het terugvallen in een depressie is een groot probleem dat bij 50 tot 75 procent van de mensen met depressie voorkomt. Als een depressie terugkeert, veroorzaakt dat veel leed, verlies van sociale rollen, improductiviteit en hoge kosten, naast risico op zelfmoord en het chronisch worden van de depressie.

Wat nieuw is in dit onderzoek, is dat niet alleen gedachten, maar juist ook gedachtenprocessen die daaraan ten grondslag liggen, zoals piekeren en voortdurende aandacht voor het 'negatieve', doel van deze interventie zijn. De onderzoekers gaan via een smartphone-app een cognitieve en positieve aandachttrain ing aanbieden. Met een andere app (BeHapp) gaan ze op een objectieve wijze vroege signalen van een dreigende terugval monitoren om die eerder te kunnen herkennen. Bij een vermoeden van een terugval kijken de onderzoekers met behulp van dagboekmetingen of dit een werkelijke depressie wordt. Als dat het geval is dan wordt de cognitieve en positieve aandachttraining direct weer gestart. Het doel van het onderzoek is om het percentage depressies dat terugkeert met 30 procent te verlagen bij de groep patiënten die meedoet in het onderzoek.

De toekenning van deze onderzoeksbijdrage maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Snel Beter Behandelen van de Hersenstichting. Dit programma is in 2015 gestart om bestaande behandelingen te optimaliseren en nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Deze behandelingen moeten vervolgens binnen vijf jaar in de kliniek toegepast worden. Dit onderzoek is het zesde onderzoek dat in Snel Beter Behandelen is toegekend. Het onderzoek duurt vijf jaar.

© Nationale Zorggids