Normal_party-629240_960_720

Xtc wordt steeds sterker en brengt steeds meer risico's met zich mee. Daarom wordt de lichtere variant van de pil, xtc-light, ook 4-FA (4-fluoramfetamine) genoemd, steeds populairder onder drugsgebruikers in het uitgaansleven. Dat meldt RTL Nieuws. 

Bij de dertig drugstestlocaties in Nederland werd 4-FA zevenhonderd keer aangeboden. Dat is 6 procent van het totaal aantal testen. In 2014 was het nog de helft daarvan. “Gebruikers voelen een sterke behoefte aan praten, bewegen en knuffelen na de inname van xtc-light, maar de klachten zijn de volgende dag een stuk minder dan na gebruik van xtc”, zegt Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut.

Onder invloed van de 'normale' xtc kunnen mensen moeilijk nadenken en komen ze niet goed uit hun woorden. Daarom is het volgens Trimbos niet raar dat er een lichtere variant op de markt is gekomen. De bijwerkingen zijn minder extreem en daarbij is het katerige gevoel de dag erna een stuk minder. Ook incidenten met dodelijke afloop hebben ervoor gezorgd dat mensen steeds meer kiezen voor 4-FA. Echter zijn de risico's van deze lichtere xtc nog niet bekend. Ondanks dat de pil al tien jaar beschikbaar is, zijn de risico's niet onderzocht. Van der Gouwe denkt dat deze minder zullen zijn dan bij xtc, maar dat is niet zeker.

Tot voor kort stond xtc-light nog op de geneesmiddelenlijst. Omdat de drug niet onder de Opiumwet valt, is het legaal te kopen. Ondanks de uitgevoerde risicotesten, lijkt het er vooralsnog niet op dat 4-FA wel onder deze wet gaat vallen. 

©Nationale Zorggids