Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

Uit een kleinschalige studie met veertien proefpersonen blijkt dat zelfmoordgedachten mogelijk behandeld kunnen worden met het verdovingsmiddel ketamine. Massachusetts General Hospital onderzocht personen met langdurige doodswensen. Tijdens de drie weken durende behandeling verdwenen bij de helft de suïcidale gedachten volledig. Dat meldt de Volkskrant. 

De patiënten kregen gedurende drie weken twee keer per week een lage dosis ketamine toegediend via een infuus. Binnen deze weken namen de zelfmoordgedachten flink af. Twee van de patiënten waren na drie maanden niet meer depressief en hadden helemaal geen zelfmoordgedachten meer. “Dat een lage dosis ketamine de zelfmoordgedachten snel wegneemt is van groot belang, omdat er momenteel weinig veilige en effectieve behandelingen beschikbaar zijn voor deze patiënten”, zeggen de Amerikaanse onderzoekers.

Hoogleraar psychiatrie en ketamineonderzoeker Robert Schoevers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vindt dat er voorzichtig moet worden omgegaan met conclusies die uit dergelijke kleinschalige onderzoeken voortkomen. De onderzoeksgroepen bij deze studies zijn klein en er wordt bijna nooit onderzocht of er sprake is van een placebo-effect. Toch zijn de uitkomsten hoopvol, meent Schoevers. De deelnemers waren gemiddeld twee jaar lang ononderbroken depressief, als dan blijkt dat er goed gereageerd wordt op ketamine, is dat positief. Hij vraagt zich af of deze conclusies overeind blijven bij grotere studies en of het effect van de ketamine langdurig is. Ook moet er goed naar de bijwerkingen van het gebruik van de drug gekeken worden.

Op 1 juni start de hoogleraar een grootschalig en placebo-gecontroleerd onderzoek naar de werking van ketamine in pilvorm, 128 Nederlanders doen hieraan mee. In Amerika vinden er op dit moment ook grotere studies plaats, naar verwachting worden de resultaten daarvan de komende jaren gepubliceerd. 

©Nationale Zorggids