Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Één op de tien vrouwen krijgt na haar bevalling een postnatale depressie, maar deze wordt niet genoeg herkend door de huisarts. De symptomen worden vaak geweten aan kraamtranen, terwijl dat lang niet altijd het geval is. Postnatale depressie kan soms maanden aanhouden en heeft een grote impact op het leven van de moeder, partner en kinderen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Verpleegkundige en therapeut Eileen Engels strijdt voor meer erkenning van postnatale depressie. “Vrouwen botsen vaak tegen een muur op als zij na de geboorte met klachten bij de huisarts komen.” Ze wijdt dit onder andere aan de korte tijd die een huisarts heeft om de patiënt te spreken en en diagnose te stellen. Hierdoor is de huisarts niet altijd in staat om de problemen goed in kaart te brengen en worden klachten veelal verweten aan een burnout, ADHD, vermoeidheid of kraamtranen.

Vrouwen die lijden aan postnatale depressie kunnen last hebben van uiteenlopende symptomen zoals concentratieverlies, somberheid, schuldgevoel, paniekaanvallen en pijn. “Iedere vrouw kan het krijgen, ook een vrouw die een heel goede zwangerschap had en eerder nooit gevoelig was voor depressies. Het hangt mogelijk samen met een heel snelle of juist heel heftige bevallig. Het kan echt pure pech zijn”, aldus Engels.

Engels vindt dat vrouwen te snel een stempel krijgen en worden aangepraat dat ze niet goed bij hun hoofd zijn. Het kan dan ook heel moeilijk zijn om hulp te zoeken. De verpleegkundige en therapeut hoopt dan ook dat er meer erkenning komt voor vrouwen met postnatale depressie. Ze werkt op dit moment aan een documentaire met filmmaker Anne-Marieke Graafmans om de discussie op gang te brengen.

© Nationale Zorggids