Normal_overgewicht_dik_vet_obesitas

Een grootschalige Amerikaanse studie laat zien dat kinderen met ernstige obesitas al vroegtijdig een hoger risico hebben op een depressie. Vanaf het eerste jaar op de basisschool kunnen signalen van depressie verschijnen en hebben kinderen meer kans om zich terug te trekken uit hun sociale omgeving. Tevens worden kinderen met ernstige obesitas vaker gepest. Dat meldt NU.nl.

Het gedrag van ruim 1.100 kinderen in de Amerikaanse staat Oklahoma werd geanalyseerd op basis van sociaal en emotioneel gedrag. Alle kinderen, met of zonder ernstig overgewicht, zaten in het eerste jaar van de basisschool. In de betrokken steden lag het percentage van kinderen met obesitas tussen de 28 en 41 procent.

De mate van obesitas had een grote invloed op het sociale leven van het kind. Zo werden kinderen met een ernstige vorm van obesitas meer gepest dan kinderen met overgewicht. Leeftijdsgenoten zonder gewichtsproblemen wilden geen vrije tijd besteden aan kinderen met obesitas. Deze vorm van sociale isolatie zorgde ervoor dat deze kinderen sneller tekenen van depressie toonden dan andere kinderen.

“Kinderen die worden buitengesloten, zoals het geval is met de kinderen met ernstig overgewicht in onze studie, lijden daar veel onder. Ze hebben last van eenzaamheid, depressie en agressie”, zegt hoofdonderzoeker Amanda Harrist. Ze denkt dat dergelijke situaties ertoe leiden dat de kinderen nog meer gaan eten. De gewichtsproblemen nemen dus op lange termijn waarschijnlijk alleen maar toe. De onderzoekers hopen dat de uitkomsten van de studie ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de sociale relaties op basisscholen. 

©Nationale Zorggids