Normal_xtc

Uit een rapport van het Europese agentschap voor verdovende middelen, EMCDDA, blijkt dat Nederlandse steden nog steeds in de top vijf van meeste drugsgebruikers staat. De conclusie is gebaseerd op de hoeveelheid gevonden drugsoverblijfselen in rioolwater. Europese jongeren gebruiken met name steeds meer xtc en Nederland is daarvan de grootste producent. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De EMCDDA deed metingen in de riolen van 67 Europese steden en vond daarbij onder andere sporen van cocaïne, amfetamine, xtc, methamfetamine en cannabis. Het onderzocht in Nederland het rioolwater van Amsterdam, Eindehoven en Utrecht. In alle drie de steden werden relatief veel sporen gevonden van amfetamine, MDMA (belangrijke stof in xtc), cannabis en cocaïne. Het Europese agentschap heeft specifiek onderzoek gedaan naar de oorsprong van de middelen en daaruit bleek dat amfetemine met name voorkomt in de Eindehovense riolen. In omgeving Eindhoven vindt veel productie van dit middel plaats en ook afval daarvan belandt in het water. Resten van cocaïne en cannabis werden vooral in Amsterdam gevonden. Maar xtc-gebruik spant in Nederland de kroon.

EMCDDA voor de stijgende populariteit van xtc. Het is voor jongeren gemakkelijk om aan xtc-pillen te komen, mede omdat het tegenwoordig zelfs via internet gekocht kan worden.

©Nationale Zorggids