Normal_groep_therapie_psychische_hulp

Ggz-instelling Noorderlicht opent een aparte afdeling waar getraumatiseerde vluchtelingen met psychische problemen geholpen kunnen worden. Hierbij worden zij ondersteund door hulpverleners uit verschillende landen en achtergronden, waardoor de vluchtelingen in hun eigen taal geholpen worden. Een belangrijk doel is om mensen te laten integreren in hun nieuwe land. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Driss Azougarh is psycholoog, in 1995 kwam hij van van Marokko naar Nederland. Hij weet hoe lastig het is om in een onbekend land een nieuw leven op te moeten bouwen. Niet alleen de taal van de vluchteling kunnen spreken is belangrijk, maar vooral ook de cultuur begrijpen is een cruciaal aspect bij het behandelen van een vluchteling. “Soms zie ik bijvoorbeeld Marokkaanse jongens die worstelen met een dominante vader. Bij veel behandelingen in Nederland wordt gezegd: 'Kijk je vader in de ogen, spreek je uit, kom op voor jezelf'. Een botsing is vaak het gevolg”, zegt Azougarh. Terwijl de psycholoog zelf zou tegen de jongens zeggen om hun vader te respecteren, maar tegelijkertijd ook aan zichzelf te denken. Volgens hem zijn dat soort nuances belangrijk.

Vluchtelingen die in azc's of noodopvanglocaties in Groningen en Friesland zitten, kunnen terecht bij de nieuwe afdeling van Noorderlicht. Omdat de ggz-instelling al veel allochtone Nederlanders behandelt, heeft het al veel kennis in huis van de verschillende culturen. Maar vluchtelingen zijn niet altijd gemakkelijk te helpen. Want, zo zegt Azourgh, veel mensen hebben heftige dingen meegemaakt. Daar komt ook bij kijken dat vluchtelingen lange tijd in onzekerheid leven, want ze weten niet of ze in Nederland mogen blijven of uiteindelijk worden teruggestuurd.

Naar verwachting kan Noorderlicht binnen drie maanden van start. Conventionele behandelingen zullen het niet worden. “We gaan ook met mensen naar de markt, boodschappen doen en mee naar de voetbalclub van de kinderen. Juist die plekken zijn belangrijk voor integratie”, aldus Azougarh.

©Nationale Zorggids