Normal_weegschaal_a

Hoewel fitnesstrends ontzettend populair zijn op sociale media, waarschuwen wetenschappers voor de negatieve effecten van de trends. Eetstoornissen liggen op de loer wanneer jongeren de apps te vaak bekijken. Op onder andere Instagram zijn verschillende hashtags te bekijken waar mensen hun sixpack tonen, recepten uitwisselen en filmpjes delen van hun sessie in de sportschool. Deze zogeheten 'fitspiration' kan invloed hebben op en eetgewoonten van andere gebruikers. Dit meldt Ggz Nieuws.

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Veronica Heffner kunnen de foto's en filmpjes op social media er toe leiden dat iemand extreem gaat lijnen. “Al heel wat voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat jonge mensen heel kwetsbaar zijn voor het effect van mediagebruik op hun zelfbeeld”, aldus Heffner. “Maar uit onze studie blijkt dat vooral 'fitspiration'-inhoud specifiek gelinkt kan worden aan gevaarlijk gedrag zoals overdreven sporten en eetstoornissen, zeker onder die jonge mensen die vaak mobiele apps gebruiken.”

De onderzoeker ontwierp een online enquête waarin gevraag werd naar sport- en eetgewoonten, de social media die zij gebruikten en hoe vaak per dag. Ook werd er specifiek gevraagd of zij foto's bekeken die sport- of voedselgerelateerd waren. In totaal werkten 262 deelnemers mee aan de enquête. Heffner concludeert dat er een duidelijke link is tussen het gebruik van de apps en dwangmatig sportgedrag.

© Nationale Zorggids