Normal_hersenen_brein_neurowetenschap

Wie net de juiste hoeveelheid stress in zijn leven heeft, kan daardoor juist meer geconcentreerd werken. Dit zegt de Ierse cognitief neuropsycholoog Ian Robertson. Zo zou stress in kleine hoeveelheden zorgen voor een betere breinfunctie, wat mensen juist minder depressief en minder angstig maakt. Ook het concentratievermogen gaat omhoog wanneer iemand een klein beetje stress ervaart. Dit meldt RTL Nieuws. 

De stof noradrenaline is een belangrijke speler in de effecten van stress op het menselijk lichaam. Te weinig of te veel noradrenaline is niet goed voor je, maar in de juiste hoeveelheid is het volgens de neuropsycholoog een 'ultieme brein-aanscherper'. De stof ondersteunt de communicatie tussen verschillende hersendelen en helpt om nieuwe neurale verbindingen te maken.

Volgens Robertson is het daarnaast erg belangrijk om op een correcte manier met stress om te gaan. Zo kun je jezelf aanleren om signalen van stress anders te interpreteren, waardoor het lichaam een ander seintje ontvangt. Wanneer je de typische symptomen zoals een droge mond en een snel kloppend hart interpreteert als opwinding, heeft dat een ander effect op de hersenen. Je zou je lichaam dus voor de gek kunnen houden door stress te vertalen naar opwinding.

Volgens een enquête van Gezondheidsnet.nl heeft ongeveer de helft van de Nederlanders regelmatig last van stress. De thema's waar we ons het meest druk om maken zijn gezondheid, de kinderen, werk en financiële problemen. De lichamelijke effecten van stress uiten zich in slapeloosheid, vermoeidheid en het hebben van een onrustig gevoel.  Wie zijn houding ten opzichte van stress verandert, zou volgens neuropsycholoog Ian Robertson slimmer en gelukkiger kunnen worden.

© Nationale Zorggids