Normal_handboeien

De reclassering, psychiaters en psychologen zouden beschikking moeten hebben tot een zogenoemde noodstop om psychiatrische patiënten per direct weer vast te zetten. Nog te vaak zit de reclassering vast in de bureaucratie, waardoor patiënten soms op vrije voeten blijven terwijl duidelijk is dat zij een gevaar vormen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Volgens hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle is het verstandig om een noodstop in het leven te roepen. Hij noemt het een soort Spoedeisende Hulp bij het Openbaar Ministerie. Zo zouden de reclassering, psychiaters en psychologen iemand verplicht kunnen vastzetten wanneer duidelijk wordt dat iemand een gevaar voor zichzelf of de omgeving vormt.

Het idee voor de noodknop komt na een dodelijke aanrijding in Zelhem waar afgelopen vrijdag een vierjarig jongetje om het leven kwam. Een psychiatrische patiënt mocht zijn rechtszaak in vrijheid afwachten en reed met een gestolen voertuig in op een auto met een jong gezin aan boord. Het jongetje overleefde het ongeluk niet. Begeleiders van de man zagen dat het niet goed met hem ging en wilden hem opnieuw laten opnemen. Daar is echter een rechtszitting voor nodig, dat kostbare tijd in beslag kan nemen. De moeder van de verwarde dader had al tegen zijn psychiater gezegd dat haar zoon een gevaar zou vormen als hij vrij zal komen.

Wanneer de reclassering beschikking heeft tot een soort dodemansknop, zou de reguliere bureaucratie omzeilt kunnen worden. “Als de dader niet meer op vrije voeten was geweest, was dat ongeluk niet gebeurd”, aldus Van Marle. De noodstop zou tragische ongevallen zoals deze in Zelhem mogelijk kunnen voorkomen.

© Nationale Zorggids