Normal_copyright_stockfreeimages_medicatie_wekelijks_pillen_medicijndoos

Het ADHD-medicijn Amfexa zal in prijs gaan stijgen nu apothekers het middel zelf niet meer mogen samenstellen. Minister Schippers van Volksgezondheid ziet op dit moment geen mogelijkheid om de goedkopere, merkloze versie van de medicijnen op de markt te houden. De kosten voor de patiënt kunnen oplopen tot zo'n 75 euro per maand. Dit meldt NOS. 

Patiënten met ADHD konden altijd een merkloze versie van Amfexa krijgen, maar die tijd lijkt voorbij te zijn. Nu een farmaceut het medicijn heeft laten registreren voor de Nederlandse markt, mogen apothekers zelf geen goedkoper alternatief meer samenstellen. Het middel met de werkzame stof dexamfetamine werd voorheen vanuit het basispakket vergoed. Mensen met ADHD moeten voor het geregistreerde medicijn nu gemiddeld 75 euro per maand gaan betalen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed onderzoek naar het behouden van de goedkopere versie, maar dat blijkt juridisch lastig te worden. Apothekers die het middel nog zelf samenstellen, zijn in strijd met Europese regelgeving. Volgens de IGZ is het misschien wel mogelijk om dexamfetamine in een lagere sterkte dan 5 milligram op de markt te houden.

Minister Schippers laat weten dat een andere farmaceut ook toestemming heeft gekregen om dexamfetamine op de markt te brengen. “Die tweede aanbieder kan zorgen voor prijsconcurrentie. Dit kan leiden tot prijsverlagingen.” Of de komst van een tweede farmaceut ook daadwerkelijk zal zorgen voor lagere prijzen, is nog onduidelijk.

© Nationale Zorggids