Normal_weegschaal_afvallen_overgewicht

Niet alleen jonge meiden kampen met eetstoornissen, ook veel oudere vrouwen moeten hiervoor behandeld worden. Evenals volwassen mannen. De kliniek Human Concern behandelt veel volwassenen en ziet dat een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven tot een eetstoornis kan leiden. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens Marieke Brouwer van Human Concern ontwikkelt een eetstoornis zich vaak tijdens de jeugd. “Maar mensen kunnen jarenlang verborgen houden dat ze ermee kampen. Het is dan op de achtergrond wel aanwezig, maar ze hebben er niet echt last van”, zegt Brouwer tegen Editie NL. Een scheiding of een overlijden kan ertoe leiden dat zo’n stoornis zich wel manifesteert.

Brouwer merkt dat veel oudere patiënten een gevoel van schaamte hebben, omdat ze van mening zijn dat ze voor zichzelf moeten zorgen. De drempel om hulp te zoeken is voor hen erg hoog. Toch is één op de vijf patiënten die zich bij Human Concern laat behandelen ouder dan 35 jaar. Het advies is om het probleem eerst bespreekbaar te maken, voordat ze hulp zoeken. De drempel moet omlaag. Oudere patiënten met anorexia of boulimia zijn het gewend om hun stoornis te onderdrukken. Patronen doorbreken is voor hen een moeizaam proces.

© Nationale Zorggids