Logo_umcg

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet onderzoek naar het voorkomen van terugval na een depressie. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de helft van de mensen die een eerste depressie heeft gehad, een terugval krijgt. Na een tweede depressie wordt het aantal nog groter: 70 procent valt weer terug. Het UMCG is op zoek naar mensen die mee willen doen aan het onderzoek. Dat meldt Depressiestudie.com. 

Claudi Bockting van de Universiteit van Utrecht onderzocht eerder dat cognitieve therapie effectief is bij het verminderen van de kans op een terugval. Hoe dat effectief is, is echter nog niet bekend. Het UMCG vraagt zich ook af waarom het bij sommige mensen wel werkt en bij anderen niet. De onderzoekers zullen bekijken wat er in de hersenen gebeurt tijdens het herstel van een depressie, hoe cognitieve therapie het functioneren van de hersenen beïnvloedt en hoe dit kan bijdragen aan het voorkomen van een nieuwe depressie. Gedurende het onderzoek zullen er twee groepen zijn: een groep herstelde depressieve mensen die deze therapie wel krijgen en eenzelfde groep die de therapie niet krijgt. Naast vergelijken, worden bijvoorbeeld ook vragenlijst ingevuld, scans gemaakt en wordt de pupil in het oog gemeten.

Het UMCG is op zoek naar deelnemers tussen de 18 en 55 jaar oud met een verleden van depressies. Wel moeten deelnemers op dit moment hersteld zijn en er graag iets aan doen om de kans op een terugval te verkleinen. Gezonde controledeelnemers zijn ook welkom om deel te nemen. Voor meer informatie is de website www.depressiestudie.com in het leven geroepen. 

© Nationale Zorggids