Normal_burger_hamburger_ongezond_voedsel_eten

De Vrije Universiteit Amsterdam gaat uitzoeken wat het verband is tussen voeding en een depressie. In het onderzoek wordt onder andere een link gelegd tussen ongezond eten en depressiviteit, en overgewicht en neerslachtigheid. Het grootschalig Europees project heeft nog proefpersonen nodig. Dat meldt het Parool.

Op Europees niveau heeft één op de vijf vrouwen een depressie, tegenover één op de tien mannen. Ongeveer 75 miljoen Europeanen krijgen, uitgaande van de statistieken, te maken met een depressie. Uit een recent kostenoverzicht van de Europese Unie blijkt dat depressie gepaard gaat met kosten van meer dan 100 miljard euro. Daarom stelt het geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar de preventie van depressie. De  VU voert het onderzoek genaamd ‘Moodfood’ uit samen met universiteiten in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Denemarken en IJsland.

Voedingswetenschappers Ingeborg Brouwer en Marjolein gaan uitzoeken of gezonde eetgewoonten depressiviteit tegengaan. Hiervoor hebben ze duizend deelnemers nodig, waarbij de helft voedingsadviezen over gezond eten krijgt en de andere helft niet. Tevens gaan ze een pil onderzoeken die door de mineralen en vitaminen die het bevat depressieve gevoelens kan tegengaan. Ook hier krijgt een deel van de proefpersonen de pil en de andere helft een placebo.

Aan het eind van het onderzoek in 2019 hopen de wetenschappers duidelijk te hebben wat de verbanden zijn, maar met name hopen ze te concluderen “dat de groep die gezond eet én een vitaminepil slikt de kleinste kans heeft op depressie”. Als dat zo is, dan zijn er twee dingen te doen om depressie te voorkomen: gezond eten én een pil slikken.

Mensen die geïnteresseerd zijn en aanleg hebben voor depressie kunnen voor meer informatie terecht op www.moodfood-vu.nl.

© Nationale Zorggids