Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Huisartsen en praktijkondersteuners moeten hun kennis van patiëntenorganisaties binnen de ggz bijspijkeren. Hiervoor pleiten De Angst Dwang en Fobie (ADF) stichting, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Oudervereniging Balans in een brief aan de huisartsenorganisaties LHV en NHG. Momenteel worden slechts weinig mensen doorverwezen door huisartsen naar patiëntenorganisaties in de geestelijke gezondheid.

Directeur Josine van Hamersveld van de ADF Stichting vindt het noodzakelijk dat de patiëntenorganisaties in de GGZ meer voor het voetlicht gebracht worden, juist nu de wachttijden zo toenemen: “We staan versteld hoe weinig kennis huisartsen hebben van de patiëntenorganisaties voor psychische problematiek. Ze weten niet wat deze belangrijke organisaties in huis hebben en soms weten ze van het hele bestaan niet af. En dat terwijl de ADF stichting, maar ook grote verenigingen als de NVA en Balans een sterk programma bieden voor deze groep. Als huisartsen op dat gebied hun huiswerk doen, kan het al een hoop druk wegnemen. Het is aan ons als patiëntenverenigingen om ze daar bij te helpen, maar dat kan alleen als ze zich open stellen voor onze informatie.”
 
Patiëntenorganisaties bieden goede voorlichting, lotgenotencontact en vaak laagdrempelige, concrete hulp in de vorm van cursussen, ook voor bijvoorbeeld praktijkondersteuners. In het niemandsland dat nu door de LHV is geagendeerd, kunnen patiëntenorganisaties mensen met psychische problemen ondersteunen totdat de zorg eventueel wordt overgenomen door professionals, of daarbij meelopen.
 
© Nationale Zorggids