Normal_ruzie_kind_misbruik_geweld

Een persoon die lijdt aan misofonie heeft een hekel aan geluiden als smakken, niezen en slurpen. Deze geluiden zijn voor iemand met misofonie niet een irritant, maar verschrikkelijk. Sommige mensen kunnen er ontzettend woedend van worden. Misofonie betekent letterlijk haat voor geluid. Dat meldt NOS.

Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam komen de laatste tijd veel meldingen binnen van mensen met misofonie. Zo veel zelfs dat het ziekenhuis de komende tijd een tandje bijzet om deze aandoening te behandelen. Het ziekenhuis heeft al 350 misofonen behandeld, maar er staan nog 160 mensen op de wachtlijst voor behandeling. “Die wordt alleen maar langer, omdat zich wekelijks zo’n vier tot vijf patiënten aanmelden”, zegt psycholoog Arnoud van Loon.

De behandeling van misofonie is erop gericht om vervelende geluiden te associëren met een ander minder vervelend geluid. Zo kan iemand die het geluid van luidruchtig chips eten niet verdraagt het geluid associëren met het lopen over grind. Zo moet het vervelende geluid steeds minder een trigger zijn voor negatieve gevoelens.

Door: Redactie Nationale Zorggids