Logo_logo_sensoor

Zelfmoord is een veelbesproken gespreksonderwerp de telefonische hulpdienst Sensoor. Maar liefst 1 op de 20 gesprekken gaat over het onderwerp zelfmoord. Zelfdoding is een groot maatschappelijk probleem, dat in alle lagen van de samenleving voorkomt. In de eerste helft van 2016 vonden er ruim 107.000 gesprekken plaats; via telefoon, chat en mail. 5 procent daarvan ging over zelfmoord. Dat meldt Sensoor.

Onlangs heeft het CBS bekend gemaakt dat veel mensen in Nederland een eind aan hun leven maken. Het aantal zelfmoorden in ons land is nog nooit zo hoog geweest, vorig jaar stond het aantal op 1871.

Sensoor geeft aandacht door het bieden van een luisterend oor, anoniem en vertrouwelijk. In twee op de drie gesprekken helpt het gesprek alleen al door het bieden van echte aandacht. Wanneer professionele hulp nodig is, verwijst Sensoor door naar professionele hulpverlening. De hulpdienst spreekt niet alleen met mensen die zelfmoordgedachten hebben, maar veel gesprekken gaan ook over eenzaamheid en relatieproblemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids