Normal_auto_rijden_autorijden_stuur

Het ministerie van Infrastructuur heeft de regels voor autorijden met een psychiatrische aandoening versoepeld. Op advies van de Gezondheidsraad mogen mensen die een psychiatrische behandeling hebben ondergaan sinds 7 juli sneller weer autorijden. Dat meldt de beroeps en brancheorganisatie voor apothekers, KNMP.

Zo mocht iemand met een bipolaire of depressieve stoornis voorheen pas een jaar na afronden van de behandeling weer autorijden, nu mag dat vrijwel direct. Ook mensen die kampten met een psychotische episode hoeven minder lang te wachten. Indien zij hersteld zijn mogen ze na zes maanden weer autorijden, eerder was dat twee jaar. Na een eenmalige psychose mag iemand na een positief rapport van de psychiater, zonder enige terugval, na twee jaar weer beroepsmatig rijden. Dit was voor de nieuwe regels helemaal niet mogelijk.

Of iemand na behandeling weer geschikt is om te rijden wordt altijd beoordeeld door een arts, echter hoeft dit nu geen psychiater meer te zijn. Zo mogen mensen met een geschiedenis van bipolaire of depressieve stoornissen ook goedkeuring krijgen van de huisarts.

Door: Redactie Nationale Zorggids