Normal_jongeren__telefoon__mobiel__communiceren__sms__whatsapp__puber__vo__po

Het populaire spel Pokémon Go lijkt een uitkomst te zijn voor mensen met autisme. Ggz-instelling Parnassia Groep wil het gebruik van het spel stimuleren bij autistische patiënten, want het zorgt ervoor dat ze bewegen, naar buiten gaan en zelfs het praten met vreemde mensen. Psychiatrisch verpleegkundige Lex Brouwer van Dijk en Duin (onderdeel van Parnassia Groep) ziet hoe zijn patiënten veranderen wanneer ze Pokémon Go spelen. Dat melden Parnassia Groep en de Volkskrant.

Het spel, bedacht door een Japanse ontwerper met autisme, heeft volgens Brouwer veel invloed op zijn patiënten. De jongvolwassenen die hij behandelt zijn socialer en vrolijker. “Deze jongeren blijven binnen omdat ze de buitenwereld niet aankunnen. Ze zijn vaak geïsoleerd. Dit trekt ze naar buiten”, zegt Brouwer. Pokémon Go zorgt er aan de ene kant voor dat iemand middenin de buitenwereld staat, maar tegelijkertijd kan iemand zich er ook compleet voor afsluiten. De Parnassia Groep overweegt het spel op te nemen in het behandelplan.

Brouwer benadrukt wel dat het spel niet geschikt is voor iedere jongere met autisme. Patiënten die al moeite hebben om de wereld om zich heen te begrijpen worden door het spel juist nog meer afgeleid. Daarom raadt hij ouders aan om vooraf goed na te denken of het spel geschikt is voor hun kind. 

Door: Redactie Nationale Zorggids