Normal_ggz__forensisch__kliniek

Medewerkers van de forensisch-psychiatrische afdeling Radix van ggz-instelling Mondriaan voelen zich onveilig. Leidinggevenden luisteren niet hun zorgen en daarom vertellen ze hun verhaal aan De Limburger. Radix huurt uitzendkrachten in en laat deze omgaan met lastige patiënten. Dit heeft inmiddels meerdere malen geleid tot een geweldincident, zo meldt De Limburger.

Op de afdeling is er onvoldoende gekwalificeerd personeel aanwezig. Het ingehuurde uitzendpersoneel kan de doelgroep niet aan. Er is meer gekwalificeerd personeel nodig om adequaat te reageren op eventuele gewelddreigingen. Zo draaide een vaste medewerker onlangs een avonddienst samen met een uitzendkracht. De medewerker werd door een agressieve patiënt met een vork in het gezicht en in een arm gestoken. De uitzendkracht had geen idee wat hij moest doen. Allen hebben ze wel een zorgachtergrond, maar niet op forensisch gebied. Vorig jaar had een cliënt het gezicht van een medewerker opengekrabd, met als resultaat een posttraumatische stressstoornis. Een andere cliënt dreigde een potlood in iemands hals te steken.

Eén van de medewerkers zegt: “Ik ben absoluut niet bang aangelegd, dan was ik dit werk niet gaan doen. Maar het laatste jaar ga ik echt met angst naar mijn werk. We werken met een doelgroep die meesterlijk manipuleert en observeert. Als jij met een uitzendkracht bent die niet helemaal stabiel is, dat hebben ze zo door.” Radix heeft 44 vaste medewerkers die allen voor het grootste deel in diensten werken. Soms staan er slechts acht medewerkers op 45 cliënten.

Bestuursvoorzitter Hans de Veen van Mondriaan vindt het lastig om commentaar te geven op het probleem, de klacht is namelijk niet als zodanig bij hem binnengekomen. Hij erkent wel dat een bezettingsprobleem is. Maar volgens hem is het lastig om geschikt personeel te vinden voor zo’n afdeling, omdat het werk zo moeilijk is. De raad van bestuur gaat het aantal bedden verlagen als het probleem in september niet is opgelost. Toch maakt dat niet dat alle problemen zijn opgelost, want de medewerkers voelen niet alleen angst door cliënten, maar ook door hun leidinggevenden. “De leiding creëert zoveel onveiligheid binnen de teams. Ze spelen mensen tegen elkaar uit”, zegt een medewerker. De Veen reageert niet op deze aantijgingen, hij vindt dat de medewerkers dit bij hun leidinggevenden moeten aankaarten.

Door: Redactie Nationale Zorggids