Normal_normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Een slimme vragenlijst moet doktoren en familieleden helpen beginnende dementie sneller bij iemand te achterhalen. Deze vragenlijst is dit weekend gepresenteerd op een Alzheimer-conferentie in Toronto. De wetenschappers achter de vragenlijst vragen hiermee meer aandacht voor heftige gedragsveranderingen die kunnen wijzen op beginnende dementie. Dat meldt NU.nl.

“Veel mensen zien Alzheimer als een ziekte waarbij je dingen vergeet, maar wij weten, door jarenlang onderzoek, dat veranderingen in het gedrag net zo bepalend kunnen zijn”, zegt onderzoeker Nina Silverberg. Niet alle veranderingen in het gedrag hebben te maken met dementie of symptomen van dementie. Ouder worden brengt in bepaalde mate altijd ander gedrag met zich mee. Maar als deze aanpassingen in het gedrag minstens zes maanden blijven en een fundamentele verandering zijn ten opzichte van hoe de persoon ervoor was, dan mag eruit worden gegaan van eventuele dementie.

Niet iedereen reageert even enthousiast op de vragenlijst. Wetenschappers die niet betrokken waren bij het opstellen ervan vrezen dat er op deze manier meer mensen onterecht de diagnose dementie krijgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids